Siirry sisältöön
Case 19.01.2022

Lamor tuo kaivattuja käytännön ratkaisuja kestävän kehityksen kentälle

Globaalit ympäristöongelmat koskettavat kaikkia ihmisiä. Esimerkiksi rannattomat muovimeret ja suurkaupunkien saastuneet vesistöt kertovat omaa karua tarinaansa siitä, miten kohtelemme planeettaa. Suomalainen Lamor on yksi maailman johtavista ympäristöratkaisujen tarjoajista, joka taistelee herkkien ekosysteemien puolesta – globaalisti mutta paikallisesti.
Lamor
  • Lamor on vuonna 1982 perustettu ympäristöpalveluihin ja -tuotteisiin erikoistunut suomalainen perheyritys.
  • Pääliiketoiminta ympäristöratkaisut öljyntorjunnassa, jätteenkäsittelyssä ja vedenkäsittelyssä.
  • Lamorin tuotteita käytetään yli sadassa maassa ja sillä on tytäryhtiöitä, osakkuusyhtiötä ja sivuliikkeitä muun muassa Boliviassa, Ecuadorissa, Chilessä, Guyanassa, Intiassa, Isossa-Britanniassa, Kazakstanissa, Kiinassa, Kolumbiassa, Omanissa, Perussa, Saudi-Arabiassa, Turkissa, Venäjällä ja Yhdysvalloissa.
  • Henkilöstön määrä globaalisti 432 (31.12.2020).
  • Business Finlandilta rahoitusta tutkimukseen, tuote- ja palvelukehitykseen sekä verkostojen kehittämiseen kotimaassa ja kansainvälisesti.

Tervetuloa mukaan Bio and Circular Finland -ohjelmaan

Innovatiiviset teknologiat ja palvelut ovat Lamorin toiminnan kulmakiviä. Ne ovat vieneet yrityksen pörssiin asti. Esimerkiksi öljyntorjunnassa Lamor nojaa 40 vuoden kokemukseen niin avomerellä ja joissa kuin satamissa ja terminaaleissakin.

Meidän verkostomme kattaa yli 100 maata ja operaatiomme ulottuvat öljyntorjunnasta erilaisiin puhdistusoperaatioihin ja jätehuollosta vedenkäsittelyyn.

Toimitusjohtaja Mika Pirneskoski kertoo, että yritys ratkoo maailmanlaajuisia ympäristöongelmia paikallisesti kumppaniverkostonsa kautta.

– Meidän verkostomme kattaa yli 100 maata ja operaatiomme ulottuvat öljyntorjunnasta erilaisiin puhdistusoperaatioihin ja jätehuollosta vedenkäsittelyyn, Pirneskoski sanoo.

Lamorin itsensä lisäksi eturintamassa maailmalla on yrityksen tytär- ja osakkuusyhtiöitä.

 

RiverRecyclen tiimi Intiassa viimeistelee yhteistyössä Lamorin kanssa suunnitellun joenpuhdistuskeräimen asennusta Mithi-joelle.
Kuva: RiverRecycle

Verkostomalli päivittyy alustamalliksi

Verkostomalli on yrityksellä ollut käytössä jo 1980-luvulta – mutta viime aikoina on siirrytty yhä enemmän kohti alustatoimintamallia.

– Ympäristöhaasteet ovat liian isoja yhdelle toimijalle, joten olemme kehittämässä erilaisia ekosysteemiliiketoimintamalleja, Pirneskoski kertoo.

Toimitusjohtaja puhuu vuositasolla miljardin euron liikevaihdon ekosysteemistä, joka on syntymässä Suomeen.

– Me toivotamme kaikki toimijat tervetulleiksi ekosysteemiin yhteisiä haasteita ratkomaan, hän toteaa.  

Kestävän kehityksen etujoukoissa – ja juoksuhaudoissa 

Asiantuntija Mauri Marjaniemi Business Finlandista toteaa, että Lamor erottuu cleantech-alalla edukseen käytännönläheisen, operatiivisen otteensa ansiosta: rannat ja vesistöt putsataan oikeasti, eikä vain PowerPoint-esityksessä. 

– Lamor on öljyntorjunnassa ja jätehallinnassa kokenut tekijä, joka on jatkuvasti jalostanut toimintamalliaan. Tällä hetkellä yritys on ehdottomasti sustainability-bisneksen aallonharjalla myös kansainvälisesti ajatellen, Marjaniemi toteaa.

Kasvumoottori ei hyydy

Lamor onkin yksi Business Finlandin kasvumoottoriasiakkaista, joiden sateenvarjon alle kootaan pienempiä cleantech-toimijoita. BF:n rahoitusta on myönnetty maailmanlaajuisten muovisaastehaasteiden ratkaisemiseen meristä ja joista kestävällä liiketoimintamallilla – ei siis mikään aivan kunnianhimoton pyrintö.

– Globaali muovijäte on valtava ongelma ja haluamme auttaa sen kokonaisvaltaisessa, systeemitason ratkaisemisessa, linjaa Pirneskoski.

Mauri Marjaniemi pitää erityisesti arvossa sitä, kuinka Lamor jakaa oppimiaan asioita eteenpäin ekosysteemin jäsenille.

– Lamorin kasvumoottoriprojekti on mukana Bio and Circular Finland -ohjelmassamme. Monet pienemmät suomalaiset toimijat ovat päässeet hyödyntämään Lamorin toimintamallia ja kovaa kokemusta, hän kiittelee.

Kun joki on jäteviemäri

Lamorin projektit ovat vieneet yhtiön maailman ääriin. Intian Mumbaissa on käynnissä metropolia halkovan Mithi-joen puhdistus yhdessä ekosysteemiin kuuluvan startupin Riverrecycle Oy:n kanssa.

– Päämääränä on saada muovi pois joesta – ja me olemme mukana teknologiatoimittajan roolissa”, Pirneskoski kertoo.

Mumbain projektissa kyseessä on koko arvoketjun kehittäminen ja hyödyntäminen, ei pelkästään muoviroskan kerääminen sinänsä. Projektin sponsorina on Huhtamäki Oyj.

Jokiroskasta kiertotaloutta

Riverrecyclen toimitusjohtaja Anssi Mikola raportoi, että Mithi-joella on täysi hyörinä päällä:

– Joesta nousee päivittäin 3-15 tonnia tavaraa, ja muovi lähtee lajittelun jälkeen pyrolyysilaitoksellemme käsiteltäväksi. Ensi vuonna tavoitteena on päästä käyttämään pyrolyysiöljyä muovin raaka-aineena. Silloin jokiroskasta on tullut osa kiertotaloutta, Mikola kuvailee.

Toinen jokiprojekti on käynnistymässä Bandungissa, Indonesiassa. Sponsorina on Coca Cola Foundation ja täälläkin Lamor ja Riverrecycle kohtaavat melkoisen haasteen.

– Citarum-joki ehti hetken aikaa olla maailman saastunein joki, tietää Mikola.

RiverRecyclen joenpuhdistuskeräin poistaa tällä hetkellä muovijätettä Mithi-joesta Mumbaissa.
Kuva: RiverRecycle

Tervetuloa mukaan Bio and Circular Finland -ohjelmaan